Theatersport-in-1-dag!

Theatersport-in-1-dag!

 Wij Zijn Theatersport gaat in 2020 verder met Theatersport-in-1-dag. De inschrijvingen zijn geopend!

In 2016 zijn we begonnen met Theatersport-in-1-dag. En de reactie waren overweldigend. Hetzelfde geldt voor de dagen in 2017, 2018 en 2019. En daarom gaan we in 2020 weer door met Theatersport-in-1-dag. Theatersport-in-1-dag is er speciaal voor diegene die te druk zijn voor een wekelijkse cursus of die willen (her)ontdekken hoe leuk theatersport en improviseren eigenlijk is.

Op deze dag gaan we 1 hele zaterdag theatersporten. We gaan ons 1 hele dag onderdompelen in de magie die theatersport heet. Of je nu wel of geen ervaring hebt met theatersport of toneelspelen, dat maakt helemaal niet uit. We beginnen bij de basis en gaan met elkaar ontdekken hoe improviseren en theatersport werkt, hoe leuk het is om met elkaar te spelen en hoe je mooie en ontroerende scenes kunt maken.

Theatersport en improviseren is ook lekker spelen. De speelse oefeningen zorgen ervoor dat je de dagelijkse sleur even vergeet en dat je echt in het hier en nu bent. En het geeft je ook de mogelijkheid om even in de huid van een ander te kruipen. Om veilig te oefenen met emoties, status en ander gedrag. En daardoor gaan we ook heel veel lol hebben met elkaar. :-)

Theatersport-in-1-dag vindt plaats op zaterdag 11 januri 2020. Kom nu meespelen en laat je 1 dag helemaal gaan! Schrijf je in door een e-mail te sturen aan info@wijzijntheatersport.nl

Theatersport in 1 dag banner


Over mij

Ik ben Marcel van Kuijk. Ik acteer al vele jaren. Mijn grote passie is echter theatersport en improviseren. Ik ben lid van een theatersportvereniging in Den Bosch en ik heb verschillende acteer- en theater(sport)opleidingen gevolgd. Ik vind het heerlijk om zelf te spelen want zelf iets creëren is magisch. Ook geeft theatersport mij rust in mijn hoofd omdat het mij leert om hier en nu in het moment te zijn.

Sinds de eerste keer dat ik een les heb mogen verzorgen, wist ik dat ik het lesgeven ook geweldig vind. Het is super om een groep mensen met zichzelf én elkaar in contact te brengen en te helpen om verhalen te creëren. Sindsdien geef ik ook cursussen en workshops. En of het nu voor beginners of gevorderen is, voor kinderen of volwassen, het blijft allemaal even leuk! De verwondering en het enthousiasme van een groep is zo aanstekelijk, dat ik cursussen blijf organiseren én nu dus ook theatersport-in-1-dag.Theatersport in 1 dag - laat je 1 dag helemaal


Theatersport-in-1-dag

Theatersport-in-1-dag is een nieuw evenement van Wij Zijn Theatersport. Tijdens deze cursus worden de basisvaardigheden van het theatersporten én acteren geleerd (acteren begint namelijk bij improviseren) en uiteraard veel plezier gemaakt. In een groep van minimaal 8 en maximaal 12 spelers wordt je uitgedaagd om initiatief te nemen, los te laten en samen te werken.

We beginnen bij het begin en werken gezamenlijk aan het leren improviseren. Vanuit een veilige basis ga je direct spelen. We beginnen met eenvoudige oefeningen gericht op samenspel en vertrouwen en werken toe naar games. De oefeningen en games zullen met en voor de cursisten worden gespeeld. Na afloop van de theatersport-in-1-dag kun je met je medespelers scenes maken en games spelen op basis van suggesties van het publiek.

 Voor wie is Theatersport-in-1-dag?

Theatersport-in-1-dag is voor iedereen met interesse in theatersport en improviseren. Ervaring is niet vereist. Ook als je al wel ervaring hebt met theatersport, improviseren of toneel, theater en acteren, dan ben je van harte welkom. De oefeningen en games zijn uitdagend en sluiten aan bij ieders niveau. Ben je altijd al geïnteresseerd geweest in theatersport en improviseren, dan is dit je kans om laagdrempelig kennis te maken met en ervaring op te doen met theatersport. 

Praktische informatie

Theatersport-in-1-dag vindt plaats op een zaterdag;

  • Theatersport-in-1-dag is op zaterdag 23 juni 2017;
  • Theatersport-in-1-dag duurt van 9:30 uur tot 17:30 uur;
  • Theatersport-in-1-dag vindt plaats in Basisschool De Bron, Zilverkruid 10, 5237 ‘s-Hertogenbosch. Rond de school zijn vele gratis parkeerplekken. Met het openbaar vervoer is de school ook goed bereikbaar;
  • De investering voor 1 dag Theatersport-in-dag is € 80, dit is inclusief lunch, koffie en thee met koekjes :-);
  • Kom je met zijn tweeën, dan krijg je beide € 10 korting. 
  • Er zijn minimaal acht deelnemers, dan gaat de theatersport-in-1-dag door;
  • Er zijn maximaal twaalf deelnemers;
  • Je kunt deelnemen van 15 jaar tot 96 jaar;

 

Zaterdag 11 januari 2020

Ervaring niet vereist, speelplezier gegarandeerd!


banner_faq

Veel gestelde vragen

Ik heb inmiddels al verschillende vragen gekregen. Hieronder zal ik de belangrijkste vragen beantwoorden.

Wat is theatersport eigenlijk?

Theatersport is de leukste vorm van improvisatietheater. Bij een workshop, cursus of wedstrijd theatersport improviseert (acteert) een groep spelers met elkaar een scene. Dit lijkt lastig maar de scene wordt gemaakt binnen een bepaalde spelvorm (of game) en begint met een suggestie van de toeschouwers. En door met elkaar samen te werken wordt het nog makkelijker én leuker.

Theatersport wordt gekenmerkt door de grote mate van onvoorspelbaarheid en de grote interactie met het publiek. Het publiek bepaalt grotendeels de suggesties voor de scènes: locatie, relatie, weersomstandigheden, voorwerpen, problemen, beroep, leeftijd et cetera.

Theatersport heeft de laatste jaren meer bekendheid gekregen door de televisieprogramma’s De Lama’s, De Grote Improvisatieshow, In Goed Gezelschap, De Vloer op en het theatergezelschap Op Sterk Water.

Kun je iets meer vertellen over het verschil tussen theatersport, improviseren en acteren?

De basis van de lessen is improvisatietheater (theatersport). Er worden scenes geacteerd waarbij er vooraf niets vaststaat. Dat betekent dat er geen toneelstuk gespeeld gaat worden, dat er geen vaste rolverdeling is, dat er geen vaste teksten zijn, geen regisseur, geen looplijnen, geen decor. Er is eigenlijk bar weinig, als je het zo bekijkt.

Maar het belangrijkste is er wel: de spelers, en hopelijk hun enthousiasme en nieuwsgierigheid. Al improviserend ontstaat er een scene tussen de spelers. Die scene vindt plaats op basis van een bepaalde opdracht of in de vorm van een (theatersport)game.

Acteren, dat kent iedereen wel. En iedereen kan wel een aantal bekende acteurs opnoemen. Toch zijn er verschillende definities voor acteren. Zo wordt acteren wel uitgelegd als: toneelspelen, zonder dat je ziet dat er toneel gespeeld wordt. Of heel letterlijk: een rol spelen in een film of toneelstuk. Of: in de huid van een ander kruipen.

Improviseren  is het spontaan,  ter plekke,  creëren of bedenken van concepten, muziek of een toneelstuk. De basis van acteren is improviseren. 

Maar dat improviseren, dat kun je toch helemaal niet leren of trainen?

Nou, een paar jaar geleden was ik het met je eens. Maar inmiddels weet ik dat je improviseren kunt leren. Er zijn namelijk een aantal  basisregels waar je je bij improviseren aan kunt houden. Enthousiast en nieuwsgierig zijn, heb ik al genoemd. Ja zeggen, is ook een heel belangrijke. En samenwerken met elkaar. En fouten maken, die vaardigheid is niet alleen belangrijk maar ook heel leuk (echt waar!).
Deze basisregels en vaardigheden die je kunt trainen. Met verschillende oefeningen, gericht op het gebruik van je lichaam, stem, fantasie,  de ruimte, timing en nog veel meer.

Ervaring met spelen of acteren is dan ook niet nodig bij theatersport-in-1-dag. Iedereen kan meedoen. 

En wat gaan we eigenlijk doen bij theatersport-in-1-dag?

We gaan improviseren. Dat doen we langs een rode draad. We beginnen namelijk met een warming-up, om je lichaam letterlijk op te warmen én je geest leeg te maken. Daarna doen we verschillende oefeningen in het thema van de les. En daarna spelen we een aantal scenes of games om het geleerde meteen in de praktijk te brengen. En je zult zien dat we veel gaan lachen, met elkaar en om onszelf.

Thema’s die onder andere aan bod komen zijn: accepteren en definiëren, samenwerken en samenspel, verhalen maken, emoties, status en nog meer.

En we gaan veel lol maken met elkaar. Omdat we met elkaar gaan uitvinden wat wel en niet werkt, en waarom. En bij theatersport moet het juist ook mis gaan, daar kom je nog wel achter.

Okay, klinkt goed, maar ik het heel eng om voor een groep te staan of op te treden

Ik vond het ook eng om voor een groep te staan én ik vind het nog steeds eng om op te treden, al is deze angst een stuk minder geworden. Bijvoorbeeld omdat ik geleerd heb dat het okay is als het misgaat (faalplezier) en dat ik altijd nog wel een kans krijg (van mezelf en het publiek).
Om eerlijk te zijn: ik kan dat spannende gevoel niet helemaal bij je weg nemen. Je moet een beetje durf hebben en zelf de eerste stap zetten. Ik ben er om je helpen bij deze eerste en uiteraard bij de volgende stappen.

Bij theatersport-in-1-dag spelen we met en voor elkaar. 


 theatersport in 1 dag - inschrijven


Schrijf je nu in per e-mail: info@wijzijntheatersport.nl of bel Marcel op 06 51790277

Wij werken met 3 principes: doen, doen, doen!

Doen om te ervaren, doen om te leren, doen om jezelf te ontwikkelen.

Lees hier alles over ons