Leuk dat je een kijkje komt nemen!

Wil je leren improviseren, theatersporten of acteren? Uit je comfortzone komen? Lol maken? Iets nieuws ervaren? Buiten de lijntjes kleuren? Behoefte aan rust in je hoofd? Spelen met emoties of status? Of gewoon genoeg van tennis en voetbal? Kom dan theatersporten. Theatersport is een vorm van improvisatietheater waarbij je samen met je medespelers scenes en games gaat spelen. Hierbij wordt een beroep gedaan op je spontaniteit en creativiteit. Je leert in verbinding met anderen nieuwe dingen te creëren, waarbij we heel veel lol gaan maken. Twijfel niet en kom gezellig meedoen!

Als je meer wilt weten zal ik hieronder wat over mezelf vertellen, uitleggen wat de cursussen inhouden en de praktische informatie geven over de cursussen. Daarnaast behandel ik de veel gestelde vragen en deel ik de reacties van eerdere deelnemers van een cursus. En mocht je daarna nog vragen hebben, bel of e-mail me dan vooral.

NIEUWS

Vanaf donderdag 5  september 2024 is er weer een beginnerscursus theatersport!!

Vanaf woensdag 4 september 2024 is er weer een vervolgcursus!!

Op zaterdag 12 oktober 2024 is er weer een theatersport-in-1-dag!!

Inschrijven kan nu!  

Er is weer Theatersport in 2024!

Het is weer zover: een nieuw jaar met nieuwe theatersportcursussen.

Je hebt in het najaar drie mogelijkheden om mee te komen spelen.

Vanaf donderdag 5 september 2024 is er weer een beginnerscursus in Den Bosch in de avond. 10 weken lang nemen we je mee in de magie van theatersport.

En voor ervaren spelers is er een vervolgcursus theatersport. Deze start op woensdag 4 september.

Ook is er weer een theatersport-in-1-dag gepland. Deze vindt plaats op zaterdag 12 oktober 2024 in Den Bosch.

Schrijf je nu in en kom meedoen. Bij twijfel altijd doen ;-)

Meer informatie en inschrijven kan via info@wijzijntheatersport.nl

Wil je graag (leren) theatersporten, maar past de avond in de week niet? Stuur me dan vooral ook een berichtje, dan gaan we kijken wat we nog meer aan kunnen bieden!

 • Beginnerscursus Theatersport vanaf donderdag 5 september 2024 van 20:00 tot 22:00 uur in Den Bosch!

De basiscursus, start op donderdag 5 september 2024

De beginnerscursus is de kennismakingscursus voor diegene zonder toneel-, acteer- of theatersportervaring. Tijdens deze cursus worden de basisvaardigheden van het theatersporten én acteren geleerd (acteren begint namelijk bij improviseren) en uiteraard veel plezier gemaakt. In een groep van minimaal 6 en maximaal 16 spelers wordt je uitgedaagd om initiatief te nemen, los te laten en samen te werken.

We beginnen bij het begin en werken gezamenlijk aan het leren improviseren. Vanuit een veilige basis ga je direct spelen. We beginnen met eenvoudige oefeningen gericht op samenspel en vertrouwen en werken toe naar games. De oefeningen en games zullen met en voor de cursisten worden gespeeld. Na afloop van de basiscursus kun je met je medespelers scenes maken en games spelen op basis van suggesties van het publiek.

 • De beginnerscursus bestaat uit 10 wekelijkse lessen;
 • De cursus start op donderdag 5 september 2024
 • De cursus vindt plaats op donderdagavond, van 20:00 tot 22:00 uur;
 • De locatie is centraal in Den Bosch;
 • De cursus kost € 200;
 • Er zijn maximaal zestien deelnemers;
 • Je kunt deelnemen van 16 jaar tot 96 jaar

Theatersport-1-in-dag op zaterdag 17 februari 2024

Theatersport-in-1-dag is een dag waarop we de hele dag gaan theatersporten. We beginnen met een kennismaking en een warm up. En met speelse oefeningen leren we vanuit een veilige basis de basisbeginselen van theatersporten en improviseren. Stapje voor stapje. En voor je het weet, ben je zelf aan het spelen.

In een groep van minimaal 6 en maximaal 14 spelers wordt je uitgedaagd om initiatief te nemen, los te laten en samen te werken.

We beginnen bij het begin en werken gezamenlijk aan het leren improviseren. Vanuit een veilige basis ga je direct spelen. We beginnen met eenvoudige oefeningen gericht op samenspel en vertrouwen en werken toe naar games. De oefeningen en games zullen met en voor de cursisten worden gespeeld.

 • theatersport-in-1-dag is een eendaagse cursus;
 • De cursus vindt plaats op zaterdag 12 oktober 2024 van 9:30 uur tot 16:30 uur;
 • De locatie is centraal in Den Bosch met  voldoende parkeerplaatsen;
 • De investering is € 110, inclusief een geheel ontzorgde dag met een uitgebreide lunch, koffie, thee en een koekje;
 • Er zijn maximaal veertien deelnemers;
 • inschrijven kan via info@wijzijntheatersport.nl
 • Je kunt deelnemen van 16 jaar tot 96 jaar

De vervolgcursus

De vervolgcursus is voor degene met enige ervaring op het toneel of die de basiscursus hebben afgerond en verder wil met theatersport. De cursus is gericht op verdieping en verbreding van de opgedane vaardigheden en eerdere ervaringen. De nadruk ligt op het spelen van games, het vergroten van het gamesarsenaal en uitdagende toneelopdrachten. Naast de ontwikkeling van de groep komt ook de individuele ontwikkeling van de speler nadrukkelijker en gerichter aan bod. De oefeningen en games zullen met en voor de cursisten worden gespeeld. Na afloop van de vervolgcursus kun je vele games spelen, ben je je bewust van je sterke punten in het spel en hoe je deze het beste kunt inzetten.

– De vervolgcursus bestaat uit 10 wekelijkse lessen;

– De cursus start op donderdag 4 september 2024

– De cursus vindt plaats op donderdagavond, van 20:00 tot 22:00 uur;
– De locatie is centraal in Den Bosch;
– De cursus kost € 200;

– Inschrijven kan via info@wijzijntheatersport.nl

 

Over mij

Ik ben Marcel van Kuijk. Ik acteer en improviseer al vele jaren. Mijn grote passie is echter theatersport. Ik ben lid van een theatersportvereniging in Den Bosch en ik heb verschillende acteer- en theater(sport)opleidingen gevolgd. Ik vind het heerlijk om zelf te spelen want zelf iets creëren is magisch. Ook geeft theatersport mij rust in mijn hoofd omdat het mij leert om hier en nu in het moment te zijn.

De beginnerscursus in 2024 wordt gegeven door Wilvie, een ervaren theatersportspeelster en -trainster met ruime ervaring met voor een groep staan en faciliteren.

Sinds de eerste keer dat ik een les heb mogen verzorgen bij mijn eigen club, wist ik dat ik het lesgeven ook geweldig vind. Het is super om een groep mensen met zichzelf én elkaar in contact te brengen en te helpen om verhalen te creëren. Sindsdien geef ik ook cursussen. En of het nu voor beginners of gevorderen is, voor kinderen of volwassen, het blijft allemaal even leuk! De verwondering en het enthousiasme van een groep is zo aanstekelijk, dat ik cursussen blijf organiseren.

Ik geef de meeste trainingen zelf, maar helaas kan ik niet altijd les geven. Daarom maak ik ook gebruik van ervaren co-trainers. Dat zijn altijd ervaren spelers en trainers met een degelijke didactische achtergrond en heel belangrijk voor mij: dezelfde visie op theatersport en spelen. De basis ligt voor ons namelijk in het bieden van vertrouwen aan jou als speler en aan de groep, zodat jullie jezelf durven laten zien en vrij kunnen spelen.

Veelgestelde vragen

Ik heb inmiddels al verschillende vragen gekregen. Hieronder zal ik de belangrijkste vragen beantwoorden.

Theatersport is de leukste vorm van improvisatietheater. Bij een workshop, cursus of wedstrijd theatersport improviseert (acteert) een groep spelers met elkaar een scene. Dit lijkt lastig maar de scene wordt gemaakt binnen een bepaalde spelvorm (of game) en begint met een suggestie van de toeschouwers. En door met elkaar samen te werken wordt het nog makkelijker én leuker.

Theatersport wordt gekenmerkt door de grote mate van onvoorspelbaarheid en de grote interactie met het publiek. Het publiek bepaalt grotendeels de suggesties voor de scènes: locatie, relatie, weersomstandigheden, voorwerpen, problemen, beroep, leeftijd et cetera.

Theatersport heeft de laatste jaren meer bekendheid gekregen door de televisieprogramma’s De Lama’s, De Grote Improvisatieshow, In Goed Gezelschap, De Vloer op en het theatergezelschap Op Sterk Water.

De basis van de lessen is improvisatietheater (theatersport). Er worden scenes geacteerd waarbij er vooraf niets vaststaat. Dat betekent dat er geen toneelstuk gespeeld gaat worden, dat er geen vaste rolverdeling is, dat er geen vaste teksten zijn, geen regisseur, geen looplijnen, geen decor. Er is eigenlijk bar weinig, als je het zo bekijkt.

Maar het belangrijkste is er wel: de spelers, en hopelijk hun enthousiasme en nieuwsgierigheid. Al improviserend ontstaat er een scene tussen de spelers. Die scene vindt plaats op basis van een bepaalde opdracht of in de vorm van een (theatersport)game.

Acteren, dat kent iedereen wel. En iedereen kan wel een aantal bekende acteurs opnoemen. Toch zijn er verschillende definities voor acteren. Zo wordt acteren wel uitgelegd als: toneelspelen, zonder dat je ziet dat er toneel gespeeld wordt. Of heel letterlijk: een rol spelen in een film of toneelstuk. Of: in de huid van een ander kruipen.

Improviseren is het spontaan, ter plekke, creëren of bedenken van concepten, muziek of een toneelstuk. De basis van acteren is improviseren. In de basiscursus gaan we vooral lekker veel improviseren. In de vervolgcursus gaan we meer gericht trainen op de benodigde vaardigheden en theatersportgames.

Nou, een paar jaar geleden was ik het met je eens. Maar inmiddels weet ik dat je improviseren kunt leren. Er zijn namelijk een aantal basisregels waar je je bij improviseren aan kunt houden. Enthousiast en nieuwsgierig zijn, heb ik al genoemd. Ja zeggen, is ook een heel belangrijke. En samenwerken met elkaar. En fouten maken, die vaardigheid is niet alleen belangrijk maar ook heel leuk (echt waar!).
Deze basisregels en vaardigheden die je kunt trainen. En dat gaan we nu juist doen in onze basiscursus. Met verschillende oefeningen, gericht op het gebruik van je lichaam, stem, fantasie, de ruimte, timing en nog veel meer.

Ervaring met spelen of acteren is dan ook niet nodig in de beginnerscursus. Iedereen kan meedoen. Voor de vervolgcursus is het handig als je een basiscursus theatersport of improviseren hebt gevolgd, of in ieder geval enige ervaring hebt met acteren.

Een training is eigenlijk nooit hetzelfde. Iedere week zijn er weer nieuwe oefeningen die we met elkaar gaan doen. En omdat alles ter plekke wordt geïmproviseerd ontstaan er steeds weer nieuwe dingen.

Toch is er een rode draad tijdens de trainingen. We beginnen namelijk altijd met een warming-up, om je lichaam letterlijk op te warmen én je geest leeg te maken. Daarna doen we verschillende oefeningen in het thema van de les. En daarna spelen we een aantal scenes of games om het geleerde meteen in de praktijk te brengen. En je zult zien dat we veel gaan lachen, met elkaar en om onszelf.

Thema’s die onder andere aan bod komen zijn: accepteren en definiëren, samenwerken en samenspel, verhalen maken, emoties, status en nog meer.

En we gaan veel lol maken met elkaar. Omdat we met elkaar gaan uitvinden wat wel en niet werkt, en waarom. En bij theatersport moet het juist ook mis gaan, daar kom je nog wel achter.

Ik vond het ook eng om voor een groep te staan én ik vind het nog steeds eng om op te treden, al is deze angst een stuk minder geworden. Bijvoorbeeld omdat ik geleerd heb dat het okay is als het misgaat (faalplezier) en dat ik altijd nog wel een kans krijg (van mezelf en het publiek).
Om eerlijk te zijn: ik kan dat spannende gevoel niet helemaal bij je weg nemen. Je moet een beetje durf hebben en zelf de eerste stap zetten. Ik ben er om je helpen bij deze eerste en uiteraard bij de volgende stappen.

Bij de beginnerscursus gaan we overigens niet optreden voor een publiek. We spelen alleen voor elkaar. Als alle deelnemers het leuk vinden, kan er wel een avond georganiseerd worden voor bijvoorbeeld familieleden, maar dat is geheel aan de deelnemers.

Ervaringen

“Wat een lol hebben we gehad iedere woensdagavond. Ik had de hele dag al zin om te komen spelen en improviseren! De avond was altijd te kort.”


Deelnemer, Beginnerscursus

“Ik deed mee aan de vervolgcursus en Marcel heeft een wedstrijd georganiseerd. Het was doodeng én een geweldige ervaring. Ik had nooit gedacht dat ik op een podium durfde te staan, maar nu wil ik meer!”


Deelnemer, Vervolgcursus

“Wat ik vooral fijn vond aan de cursus theatersport was de grote afwisseling van oefeningen en games. Ik heb hier zoveel geleerd. Marcel is een trainer die goed kijkt en luistert en aansluit bij wat de deelnemers nodig hebben.”


Deelnemer, Theatersport in 1 dag

“Improviseren is te leren en Marcel maakt leren echt leuk. We spelen spelletjes en doen oefeningen die ons beter leren improviseren, maar later besefte ik dat ik er mens, partner en collega ook veel van heb geleerd. Ik ben positiever, sta open voor verandering en denk soms: Accepteren en toevoegen. Dit snap je pas na een cursus en die kan ik zeker aanraden.”


Deelnemer, cursus Theatersport

“Een van onze medewerkers vroeg of we wel hadden opgeschreven wat we allemaal gedaan hadden, zodat we volgende workshop weer geweldige nieuwe dingen gaan leren. Het was een bijzondere workshop waarin we geleerd hebben anders naar elkaar te kijken. Daar zijn we als team sterker van geworden.”

Deelnemer, Workshop Teambuilding

Stop met twijfelen! Al honderden mensen gingen je voor!

Stap ook uit je comfortzone en maak kennis met de magie die theatersport heet.

Neem contact op!