En met als bonus drie gratis top(theatersport)games voor iedereen!
De feestdagen staan weer voor de deur! Gezellig met de familie bij elkaar komen, de hele middag spelletjes spelen, lekker buiten wandelen, uitgebreid dineren en daarna uitgezakt voor de televisie een fijne kerstfilm kijken. Maar niet alle feestdagen verlopen zo ontspannen. Kerst bijvoorbeeld zorgt ook voor stress en ruzie. Eén op de vijf stellen zou zelfs overwegen om uit elkaar te gaan tijdens kerst!
Nadat Sytse Wilman vorig jaar al drie tips gaf om de kerst te overleven op Improblog, geef ik je dit jaar vier (theatersport)tips om de feestdagen goed door te komen! En met als bonus nog drie gratis top(theatersport)games voor iedereen, die je met zijn allen kunt spelen tijdens de feestdagen.
Tip 1: accepteer en bouw voort.
Eén van de basisprincipes van improviseren is accepteren. Volmondig ja zeggen op het idee van een a
Dus als je moeder voorstelt om te gaan wandelen, denk en zeg dan niet “daar heb ik geen zin”, “het is koud buiten, ik blijf liever binnen”, “ik kijk liever de herhaling van The Voice”. Zeg in plaats daarvan ja! En bedenk een mooie plek om (naartoe) te wandelen. En bedenk dat je daar best kunt gaan picknicken (helemaal met dit weer). En dat je dan ook best de buren mee kunt vragen (die altijd op je hond passen). Snap je het principe?
Tip 2: laat de ander stralen en maak je partner blij.
Samenwerken staat centraal bij het improviseren. Waarbij het samenwerken vooral is gericht om de ander te laten stralen en je medespeler blij te maken. Zorg dat de ander -en zijn idee- er goed uitziet op het podium, dan zal de ander dat ook voor jou doen.
Dit kun je met de feestdagen ook goed toepassen. Als je bijvoorbeeld een spelletje speelt, dan kun je spelen om te winnen, maar je kan ook spelen om met zijn alle een leuke spelervaring te hebben. Gun een ander ook een straat bij Monopoly, of een stad bij Catan, of de langste route bij Ticket to Ride.
Maar je kan de ander bijvoorbeeld ook laten stralen in de keuken. Zorg dat vooraf alles in huis is gehaald, zorg dat alles klaar ligt als er gekookt moet worden, help bij het (tussendoor) afwassen, zodat de ander zich volledig kan concentreren op dat lastige gerecht, waar jullie uiteindelijk allemaal van gaan genieten. En mocht je echt niets kunnen bedenken, hang je gezelschap dan vol met kerstlichtjes en geef ze allemaal een welgemeend en lief compliment of twee, of drie en kijk ze dan eens stralen.
Tip 3: faalplezier en laat het perfecte soms los.
Op het podium gaat het soms mis, dat hoort erbij. En ook al hoort het erbij, dat voelt vaak niet fijn. Helemaal niet met een publiek dat jou ziet falen. Maar je leert dat fouten maken erbij hoort. Want als je geen fouten maakt, kun je ook niet leren. Bij theatersport vinden we het niet erg om fouten te maken – mits we er maar van leren en er niet in blijven hangen. Dat noemen we faalplezier.
Met kerst moet alles natuurlijk perfect zijn: je outfit, de kerstboom, de kinderen, de (kerst)inrichting van je huis, het eten, de gedekte tafel etc. etc. Maar niet alles kan goed gaan en niet alles kan perfect zijn. En dat streven naar perfectie levert ook veel stress op. Urenlang zoeken naar de perfecte oorbellen, naar dat ene recept op internet, naar die bijpassende slofjes bij je kersttrui. En als het dan niet (helemaal) perfect is dan zijn we teleurgesteld, of boos. Op onszelf, maar net zo vaak op de ander, waar we ons soms op af reageren. En dan kunnen we niet meer genieten van wat er wél allemaal is, ook al is het niet helemaal perfect. Het is niet erg om te streven naar perfectie, maar sla hier niet in door. Kijk af en toe om je heen en geniet van wat er is. En als er iets fout gaat met je perfecte toetje, dan verzin je wat anders en dan zul je zien dat iedereen dat net zo lekker vindt.
En als het fout gaat bij de ander, laat de ander dan voelen dat dit helemaal niet erg is.
Tip 4: neem een risico en durf uiteindelijk groot te denken.
Spelers die ‘op veilig’ spelen, door die dingen te doen die ze altijd doen, kan interessant zijn. Maar vier spelers die een risico durven nemen door iets nieuwe uit te proberen is veel spannender om naar te kijken.
Neem tijdens de feestdagen ook eens een risico, probeer dat bijzondere gerecht eens uit of boek die spannende vakantie naar Noorwegen of de Noordpool. Als je lieve mensen om je heen hebt verzameld die ‘Ja en’ zeggen tegen jou en jouw ideeën, die je vervolgens laten stralen en je eventuele fouten vergeven, dan moet het wel een succes worden.
Denk af en toe groots en meeslepend!
En met deze tips in je achterhoofd kan het niet meer mis gaan deze feestdagen. Mocht je toch nog een half uurtje te vullen hebben, dan volgen hier nu drie gratis top(theatersport)games voor iedereen.
Game 1: het moordspel / cluedo
Dit is een raadgame. In dit spel is een moord gepleegd met een moordwapen, op een bepaalde locatie, door iemand met een beroep. Het is de bedoeling dat je door non-verbaalgedrag deze drie suggesties doorgeeft aan de volgende speler. Praten mag niet.
Zoek vier of vijf medespelers. Stuur iedereen op één na de gang op. Bedenk nu voor de overgebleven (eerste) speler de drie suggesties. Bijvoorbeeld: de bakker heeft op de ijsbaan met de piek de moord gepleegd.
Roep nu de tweede speler van de gang. Nu moet de eerste speler spelenderwijs aan de tweede speler duidelijk maakt wat het beroep is, wat de locatie is en wat het moordwapen is. Doe dit suggestie voor suggestie. Spreek af dat als speler 2 het weet (of denkt te weten) speler 1 een hand geeft.
Als alle drie de suggesties zijn doorgegeven, gaat speler 1 langs de kant zitten en wordt speler 3 erbij gehaald en daarna spelers 4. Als speler 4 denkt alle drie de suggesties te weten, dan ga je op een rij staan en bekijk je of de suggesties goed zijn doorgekomen.
Coach elkaar vooral op het meespelen met elkaar. Hoe groter en duidelijker de bewegingen en het spel, hoe makkelijker het is om de suggestie duidelijk te maken. En hoe leuker het is om vanaf de kant te kijken!
Game 2: zoveel mogelijk manieren om
Dit is een shootgame. Vorm 2 of 3 team van 2 of 3 mensen. Neem per team een willekeurige voorwerp. Bedenk vervolgens om de beurt een toepassing van dit voorwerp en beeld dit ook uit. Met de piek van je kerstboom zou je bijvoorbeeld kunnen darten of kunnen gebruiken als lepel om in je chocomel te roeren.
Je ziet het, het hoeven allemaal geen geniale ideeën te zijn, als je maar ideeën hebt en deze vol overtuiging brengt! En als je niets meer weet, neemt je een volgend voorwerp. Of bedenk je iets voor het voorwerp van het andere team.
Maar geef ook niet te snel op, ervaar dat sommige ideeën soms wat langzamer tot je komen, maar ze komen wel!
Game 3: (kerst)verhaal om beurt
Dit is een vertelgame. Vertel met elkaar een verhaal. Spreek van te voren af hoeveel woorden je mag gebruiken per vertelbeurt. Eén of drie werkt het leukst. Bedenk met elkaar een titel van een verhaal.
Nu ga je vertellen, om te beurt één woord. Dit kun je met zin tweeën doen, maar ook met een grote groep. Mijn ervaring: hoe groter de groep hoe leuker het wordt. En als het verhaal niet direct op gang komt, geef dan niet te snel op. Probeer het gewoon nog een keer en denk aan de tips die hierboven staan.